Ciasto z owocami
- BISZKOPTY
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA:
- 1 l śmietany kremowej 36%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- DODATKOWO
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- mieszanka kompotowa mrożona
- 5 łyżek cukru
BISZKOPTY:
Białka ubić, dodać cukier a następnie do ubitej piany dodać żółtka i
mieszać na wolnych obrotach miksera. Mąkę i proszek do pieczenia
wymieszać, przesiać przez sito i dodać do piany. Wymieszać łyżką. Masę
podzielić na pół, przelać do dwóch brytfann i piec przez ok. 25 minut
każdy. MASA: bitą śmietanę ubić, dodać żelatynę przygotowaną jak podano
na opakowaniu i cukier puder. Mieszankę kompotową zmiksować blenderem,
dodać cukier oraz galaretki w proszku. Zagotować. SKŁADANIE: na 1
biszkopta wyłożyć połowę masy, dodać ostudzoną masę owocową, wyłożyć
połowę masy i przykryć drugim biszkoptem. Posypać cukrem pudrem.
Odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz