sobota, 24 maja 2014

Filet z ryżem i pieczarkami

To danie jest naprawdę bardzo dobre, zrobiłam go wczoraj pierwszy raz. Tak sobie wymyśliłam co mogę zrobić z fileta, który mi został. I powstało to. Smaczne i szybkie. 

 

Filet z ryżem i pieczarkami - SKŁADNIKI:


  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 torebka ryżu
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 20 dag usmażonych pieczarek
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki
  • garść natki pietruszki
  • mąka do panierki
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Do garnuszka dać torebkę ryżu i kostkę rosołową. Wlać wodę, tak aby zanurzyć torebkę ryżu w niej. Gotować do miękkości ryżu. Pierś z kurczaka pokroić w większe kawałki. Panierować w mace i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać poszatkowaną cebulę i nadal smażyć. Następnie dodać usmażone wcześniej pieczarki. Pomidora pokroić w kostkę, dodać do fileta i cebuli. Śmietanę, mąkę i wodę wymieszać, zalać tym składniki na patelni. Mieszać ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodać ryż z torebki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Zamieszać, układać na talerzu. Podawać ciepłe. Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz