To danie jest naprawdę bardzo dobre, zrobiłam go wczoraj pierwszy raz. Tak sobie wymyśliłam co mogę zrobić z fileta, który mi został. I powstało to. Smaczne i szybkie.
Filet z ryżem i pieczarkami - SKŁADNIKI:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 kostka rosołowa
- 1 torebka ryżu
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 20 dag usmażonych pieczarek
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka mąki
- garść natki pietruszki
- mąka do panierki
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Do
garnuszka dać torebkę ryżu i kostkę rosołową. Wlać wodę, tak aby
zanurzyć torebkę ryżu w niej. Gotować do miękkości ryżu. Pierś z
kurczaka pokroić w większe kawałki. Panierować w mace i bułce tartej i
smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać poszatkowaną cebulę i nadal smażyć.
Następnie dodać usmażone wcześniej pieczarki. Pomidora pokroić w kostkę,
dodać do fileta i cebuli. Śmietanę, mąkę i wodę wymieszać, zalać tym
składniki na patelni. Mieszać ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodać ryż z
torebki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Zamieszać, układać na
talerzu. Podawać ciepłe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz