Bardzo dobra przekąska, polecam wypróbować bo naprawdę smakuje.
Kuleczki kukurydziane z olejem rzepakowym
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- miska płatków śniadaniowych kukurydzianych
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki
- 3/4 szklanki mleka
- przyprawa do mięsa
- kucharek
- 2 szczypty soli
- olej rzepakowy do smażenia
Fileta z kurczaka pociąć na mniejsze kosteczki. Przyprawić wg uznania przyprawą do mięsa i kucharkiem. Mąkę wymieszać w miseczce z mlekiem i jajkiem. Dodać sól. Całość razem wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące należy dodać troszkę mąki. W osobnej miseczce płatki kukurydziane należy rozgnieść. Kostki fileta maczać w cieście, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych. Całość smażyć na oleju rzepakowym (jak pączki). Smażyć ok. 3-4 minut. Podawać z keczupem.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3 i dlatego warto używać go za każdym razem podczas, pieczenia, gotowania, smażenia. Polecam bo jest zdrowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz