czwartek, 15 maja 2014

Kuleczki kukurydziane z olejem rzepakowym

Bardzo dobra przekąska, polecam wypróbować bo naprawdę smakuje. 


Kuleczki kukurydziane z olejem rzepakowym
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • miska płatków śniadaniowych kukurydzianych 
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • przyprawa do mięsa 
  • kucharek
  • 2 szczypty soli 
  • olej rzepakowy do smażenia
Fileta z kurczaka pociąć na mniejsze kosteczki. Przyprawić wg uznania przyprawą do mięsa i kucharkiem. Mąkę wymieszać w miseczce z mlekiem i jajkiem. Dodać sól. Całość razem wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące należy dodać troszkę mąki. W osobnej miseczce płatki kukurydziane należy rozgnieść. Kostki fileta maczać w cieście, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych. Całość smażyć na oleju rzepakowym (jak pączki). Smażyć ok. 3-4 minut. Podawać z keczupem.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3 i dlatego warto używać go za każdym razem podczas, pieczenia, gotowania, smażenia. Polecam bo jest zdrowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz