KOPIEC
- BISZKOPT
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka oleju
- dżem śliwkowy
- MASA:
- 600 ml śmietany kremówki
- galaretka truskawkowa
- galaretka agrestowa
- galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- żelatyna
Przyrządzić galaretki jak podano na
opakowaniu. Każdą przelać do płaskiego naczynia. Odstawić w zimne
miejsce, żeby stężały. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal
ubijać. Dodać ocet. Później dodawać żółtka i dalej miksować. Mąki
wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia. Przesiać wszystko przez
sito do piany. Wymieszać łyżką bardzo delikatnie. Przelać na dużą
brytfannę. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i
jeszcze ciepłe posmarować dżemem. Zwinąć jak roladę w wilgotną
ściereczkę. Odłożyć do lodówki na godzinę. Roladę wyciągnąć z lodówki.
Pokroić ją na plastry ok. 1 cm. Niedużą miskę wyłożyć folią spożywczą w
środku. Kłaść obok siebie plastry w środku miski (odstawić na koniec
kilka plasterków). Na koniec pędzelkiem przejechać po każdym odrobiną
wody ze spirytusem. Galaretki pociąć w kwadraty. Śmietanę ubić. Dodać
cukier puder i cukier wanilinowy. Na koniec rozrobioną żelatynę.
Wmieszać galaretki. Taką masę włożyć do środka miski. Na koniec wyrównać
i położyć obok siebie pozostałość plasterków. Górę nakryć papierem
spożywczym (lub folią spożywczą). Odstawić do lodówki na ok. 4 godziny.
Po tym czasie wyjąć i pomału wyjąć z miski i usunąć papier.
świetne ciasto:) na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuń