środa, 19 marca 2014

Brzoskwiniowy sernik

 Smaczny. To o nim mogę powiedzieć. Idealny na Wielkanocne święta, które już niebawem się zbliżają. Wielkanoc bez sernika... niemożliwa.

Brzoskwiniowy sernik


  • 3,5 szklanki mąki
  • 1,5 margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • MASA
  • 80 dag sera białego
  • 1 jajko
  • 15 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu wanilinowego
  • 4 łyżki soku z puszki brzoskwiniowego
  • DODATKOWO
  • brzoskwinie z puszki
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru


Mąkę i proszek wymieszać i przesiać przez sito. Dodać cukier, żółtka, margarynę, posiekać nożem, wyrobić, pod koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto. Większą część dać na brytfannę. Mniejszą odstawić do lodówki. Następnie wyrobić ser. Wszystkie składniki na masę serową (prócz brzoskwiń w całości) dać do miski. Wyrobić mikserem na pulchną masę. Na ciasto w brytfannie wylać masę serową. Wyłożyć na masę brzoskwinie z puszki. Z białek ubić pianę. Gdy będzie tężeć, dodać cukier. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Następnie wyjąć z lodówki ciasto i zetrzeć na ciasto. Trzeć na grubych otworach. Piec w 180 st. przez 45-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz