piątek, 21 marca 2014

Kolorowa rolada

Wczoraj był kopiec, dziś rolada. Pyszna. Dwukolorowa. W zamierzeniu miało być co innego. Ale okazało się, że pewnego składnika nie było w domu i sklepie. Dlatego musiałam zrobić co innego i wyszła ROLADA.

Kolorowa rolada


  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania kisielu truskawkowego
  • MASA:
  • 4 żółtka
  • 75 ml mleka
  • 4 łyżki mąki
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • galaretka agrestowa

BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito. Wmieszać do piany i mieszać łyżką. Połowę masy przełożyć na dużą brytfannę robiąc kupki w różnych miejscach (NIE OBOK SIEBIE). Następnie do pozostałości masy wsypać dwa opakowania kisielu w proszku i wymieszać, aż do uzyskania różowego odcieniu. Kłaść kupkami na brytfannę, tam gdzie nie ma jeszcze masy. Rozsmarować aby nie było wolnych miejsc. Upiec w 180 st. przez 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i zwinąć w lekko nawilżoną ściereczkę. MASA: galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odłożyć do lekkiego stężenia (nie całkowitego). Większą część mleka zagotować. Do mniejszej wmieszać mąki, żółtka i cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmącone składniki. Budyń odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Odstawić na chwilę do lodówki. Wyjąć biszkopta, rozłożyć, przełożyć masą i zwinąć znowu i włożyć do lodówki na ok. godzinkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz