Kolorowa rolada
- BISZKOPT
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania kisielu truskawkowego
- MASA:
- 4 żółtka
- 75 ml mleka
- 4 łyżki mąki
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- galaretka agrestowa
BISZKOPT:
Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i
mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Wymieszać mąki z proszkiem do
pieczenia. Przesiać przez sito. Wmieszać do piany i mieszać łyżką.
Połowę masy przełożyć na dużą brytfannę robiąc kupki w różnych miejscach
(NIE OBOK SIEBIE). Następnie do pozostałości masy wsypać dwa opakowania
kisielu w proszku i wymieszać, aż do uzyskania różowego odcieniu. Kłaść
kupkami na brytfannę, tam gdzie nie ma jeszcze masy. Rozsmarować aby
nie było wolnych miejsc. Upiec w 180 st. przez 25 minut. Po upieczeniu
wyjąć i zwinąć w lekko nawilżoną ściereczkę. MASA: galaretkę rozpuścić w
szklance wody. Odłożyć do lekkiego stężenia (nie całkowitego). Większą
część mleka zagotować. Do mniejszej wmieszać mąki, żółtka i cukier
wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmącone składniki. Budyń
odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu
budyniu. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Odstawić na chwilę do
lodówki. Wyjąć biszkopta, rozłożyć, przełożyć masą i zwinąć znowu i
włożyć do lodówki na ok. godzinkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz