niedziela, 12 stycznia 2014

Odświętne ciasto

No zima jeszcze nie dotarła do nas, ale lekko zaczęło prószyć śniegiem, więc można powiedzieć że coś się dzieje. Dziś propozycja na bardzo dobre, aczkolwiek pracochłonne ciasto.


ODŚWIĘTNE CIASTO

  • CIASTO CIEMNE
  • 5 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 kefir (400ml)
  • 2 szklanki cukru
  • WKŁADKA KOKOSOWA
  • 5 białek
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • MASA:
  • 1 l mleka
  • 12 łyżek cukru
  • 2 kostki margaryny
  • 10 żółtek
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • DODATKOWO
  • czekolada do dekoracji
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej
  • 1 opakowanie galaretki żółtej


Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu. Przelać do dwóch płaskich miseczek. CIASTO CIEMNE: Jajka ubić z cukrem. Następnie ściągnąć z miksera. Mąkę wymieszać z kakao. Sodę wmieszać w kefir. Dodawać po kilka łyżek na przemian i mieszać łyżką. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Piec każde ok. 30-35 minut w 180 st. WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Wiórki kokosowe wmieszać łyżką. Przelać do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć, ostudzić. MASA: 400 ml mleka odlać. Większą część zagotować. W mniejszej części rozmącić:żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zacznie się gotować i masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margaryny utrzeć z cukrem. Dodawać zimnego budyniu. Galaretki pokroić w kostki. Wmieszać łyżką do masy. SKŁADANIE: 1 ciemne ciasto- połowa masy budyniowej- wkładka kokosowa- połowa masy budyniowej (zostawić trochę na dekorację)- drugie ciasto ciemne- pozostałość masy- zetrzeć czekoladę (ozdobić wg uznania).


Przy okazji dziękuję za 13 000 wyświetleń :D Jesteście kochani :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz