ODŚWIĘTNE CIASTO
- CIASTO CIEMNE
- 5 jajek
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 kefir (400ml)
- 2 szklanki cukru
- WKŁADKA KOKOSOWA
- 5 białek
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 szklanka cukru
- MASA:
- 1 l mleka
- 12 łyżek cukru
- 2 kostki margaryny
- 10 żółtek
- 4 łyżki mąki zwykłej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- DODATKOWO
- czekolada do dekoracji
- 1 opakowanie galaretki czerwonej
- 1 opakowanie galaretki żółtej
Przygotować
galaretki jak podano na opakowaniu. Przelać do dwóch płaskich miseczek.
CIASTO CIEMNE: Jajka ubić z cukrem. Następnie ściągnąć z miksera. Mąkę
wymieszać z kakao. Sodę wmieszać w kefir. Dodawać po kilka łyżek na
przemian i mieszać łyżką. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Piec
każde ok. 30-35 minut w 180 st. WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubić, dodać
cukier i nadal ubijać. Wiórki kokosowe wmieszać łyżką. Przelać do
brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć, ostudzić. MASA: 400 ml
mleka odlać. Większą część zagotować. W mniejszej części rozmącić:żółtka
i mąki. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zacznie się gotować i
masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margaryny utrzeć z cukrem.
Dodawać zimnego budyniu. Galaretki pokroić w kostki. Wmieszać łyżką do
masy. SKŁADANIE: 1 ciemne ciasto- połowa masy budyniowej- wkładka
kokosowa- połowa masy budyniowej (zostawić trochę na dekorację)- drugie
ciasto ciemne- pozostałość masy- zetrzeć czekoladę (ozdobić wg uznania).
Przy okazji dziękuję za 13 000 wyświetleń :D Jesteście kochani :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz