niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasto z jabłkami i masą + wyniki konkursu świątecznego

Dziś przepis na bardzo dobry placek z jabłkami i masą. Naprawdę polecam zrobić. Jest pyszny. Pod przepisem także, załączam wyniki konkursu świątecznego.

  • BISZKOPTY:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • JABŁKA:
  • 1l słoik jabłek
  • 2 galaretki np. brzoskwiniowe
  • MASA BUDYNIOWA
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka margaryny
  • kilka kieliszków spirytusu






BISZKOPTY: Podzielić składniki na dwie części. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Na zmniejszonych obrotach miksera wmiksować żółtka. Mąkę połączyć z proszkiem i kakao. Przesiać przez sito i wmieszać łyżką. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut na wysmarowanej brytfannie. Upiec dwa takie ciasta lub z tych składników jeden biszkopt i przekroić na pół. JABŁKA: Jabłka wyjąć ze słoika, dodać galaretki i chwilę podgrzewać w rondelku (można użyć świeżych jabłek, w tym celu wcześniej obrać ok. 5-6 większych jabłek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Wyłożyć na jednego biszkopta. MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej wymieszać wszystkie składniki prócz margaryny i spirytusu. Gdy mleko zacznie się gotować, wmieszać mleko ze składnikami i mieszać (cały czas gotując) aż zrobi się gęsty budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać zimny budyń i spirytus (do smaku). Wyłożyć na jabłka. Przykryć drugim biszkoptem i ozdobić wg uznania.

 WYNIKI KONKURSU ŚWIĄTECZNEGO

Po kilku tygodniach zmagań serdecznie dziękuję za nadesłane przepisy. Było mi ciężko wybrać ten najlepszy, dlatego postanowiłam nagrodzić dwie osoby. Jedną nagrodę (zestaw przypraw), rozdzielam na dwa mniejsze. Dodatkowo do nagrody głównej, dodaję książkę z przepisami. 

A więc, miejsce II: 
Konstancja Ciepły (Twój torcik szpinakowo - pomidorowy, zachwycił mnie bardzo. Na pewno pozwolę sobie go wypróbować niedługo w mojej kuchni).

A miejsce I: 
Wiktoria Raś (Twoje ciasto naprawdę, nie dość, że wygląda pięknie to jeszcze tak smakuje. Kiedy dostałam Twój konkursowy przepis postanowiłam go zrobić od razu, naprawdę pycha. Mam nadzieję, że niedługo dostanę jakiś kolejny przepis od Ciebie na @)
Tak jak pisałam kilka dni temu, przepisy i zdjęcia nie będą ujawnione przeze mnie. Za chwilę też, zostaną usunięte przeze mnie z mojej skrzynki e-mail.

Pozostałym dziękuję za udział i zapraszam do kolejnego konkursu niebawem. 
Szukam sponsora kolejnych nagród.

Obie Panie bardzo proszę o podanie danych do wysyłki nagrody na adres: mojekuchennehobby@wp.pl

2 komentarze:

  1. dziękuję bardzo
    Wiktoria

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Wiktorio dziękuję za adres :D nagrody będą wysłane na dniach :D

    OdpowiedzUsuń