Dziś wstałam, patrzę, a tu ŚNIEG. W końcu, pierwszy w tym roku. W związku z tym postanowiłam przekazać Wam przepis na ciasto. Nazwa trochę zimowa, gdyż na Kilimandżaro chyba cały rok jest śnieg. Uwielbiam to ciasto. Robię je często i zawsze rodzince nie dość, że smakuje to szybko schodzi. Robi się go dość długo ale warto. Ponadto, ciasto pięknie wygląda na stole. Polecam serdecznie.
Kilimandżaro
- BISZKOPT
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- WKŁADKA KOKOSOWA
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
- MASA BUDYNIOWA:
- 1 litr mleka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 żółtka
- 2 kostki margaryny
- opakowanie cukru wanilinowego
- 100 ml spirytusu
- WKŁADKA ORZECHOWA:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki orzechów włoskich mielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT:
Białka ubić, dodać cukier a następnie na zmniejszonych obrotach miksera
dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać
łyżką do masy. Masę przełożyć do brytfanny wysmarowanej margaryną. Piec
ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubić, dodać cukier, a na koniec wmieszać
łyżką wiórki kokosowe. Piec przez ok. 30 minut w 180 st. MASA
BUDYNIOWA: 600 ml mleka zagotować, w pozostałości rozrobić wszystkie
składniki prócz margaryny i spirytusu. Mleko wlać do gotującego się
mleka. Mieszać aż się zrobi gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Letni
budyń wymieszać z margarynami. Pod koniec wmieszać spirytus. WKŁADKA
ORZECHOWA: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać
żółtka, a na koniec wmieszać orzechy włoskie mielone (łyżką) wymieszane z
mąką i proszkiem. Piec w 180 st. przez ok. 30 minut. SKŁADANIE:
połowa biszkopta- 1/3 masy budyniowej- wkładka kokosowa- 1/3 masy
budyniowej- wkładka orzechowa- 1/3 masy budyniowej- połowa biszkopta Na
koniec posypać cukrem pudrem albo polać polewą i wiórkami kokosowymi.
Faktycznie pięknie się prezentuje! Świetny przekładaniec. Moja rodzina takie uwielbia :)
OdpowiedzUsuń