Oprócz padającego śniegu, dodałam listę Listonic, w łatwy i szybki sposób możecie zmienić spis składników na blogu w listę zakupów na swoim telefonie :D oprócz tego możecie polubić bloga na facebooku klikając "Lubię to", w prawym górnym rogu oraz rozwijanie wpisów, dzięki czemu zaoszczędzimy trochę miejsca na blogu :)
Tyle nowości... postaram się coś jeszcze w starym roku zrobić :)
a przepis na dziś to taki odświętny jabłecznik. Oprócz tradycyjnych jabłek, dodatkowo jest jeszcze masa budyniowa.
Musicie to spróbować :D
Jabłecznik na mój sposób
- BISZKOPT
- 9 jajek
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA BUDYNIOWA
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki mleka
- 4 kieliszki adwokata
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- MASA JABŁKOWA
- ok. 2 kg jabłek
- 2 galaretki (cytrynowa i truskawkowa)
Przepis zobaczycie klikając w przycisk poniżej:
BISZKOPTY:
Składniki podzielić na 3 porcje. Z każdej porcji upiec w sumie 3
biszkopty. Białka ubić, później stopniowo dodać cukier, a gdy powstanie
gęsta piana zwolnić obroty miksera i dodać żółtka. Mąki wymieszać ze
sobą i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski i wymieszać
łyżką. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut (KAŻDY). Ostudzić. MASA
BUDYNIOWA: W połowie mleka rozrobić budyń i mąki. Pozostałą część mleka
ugotować, do gotującego się wlać mleko z budyniem i mąkami. Odstawić do
ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając później po trochę budyniu
(zimnego). Na koniec dodać adwokat. Ucierać ok. 10 minut. MASA
JABŁKOWA: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć
ok. 10 minut. Dodać galaretki w proszku. Podzielić obie masy na 2
części. SKŁADAĆ: 1 część biszkopta- połowę masy jabłkowej- połowę masy
budyniowej- 2 część biszkopta- połowa masy jabłkowej- połowa masy
budyniowej- 3 biszkopt. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz