niedziela, 15 grudnia 2013

Jabłecznik na mój sposób

Od dziś troszeczkę na blogu nowości :D
Oprócz padającego śniegu, dodałam listę Listonic, w łatwy i szybki sposób możecie zmienić spis składników na blogu w listę zakupów na swoim telefonie :D oprócz tego możecie polubić bloga na facebooku klikając "Lubię to", w prawym górnym rogu oraz rozwijanie wpisów, dzięki czemu zaoszczędzimy trochę miejsca na blogu :)

Tyle nowości... postaram się coś jeszcze w starym roku zrobić :)
a przepis na dziś to taki odświętny jabłecznik. Oprócz tradycyjnych jabłek, dodatkowo jest jeszcze masa budyniowa.
Musicie to spróbować :D


 Jabłecznik na mój sposób
  • BISZKOPT
  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 kieliszki adwokata
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • MASA JABŁKOWA
  • ok. 2 kg jabłek
  • 2 galaretki (cytrynowa i truskawkowa)







 Przepis zobaczycie klikając w przycisk poniżej:


BISZKOPTY: Składniki podzielić na 3 porcje. Z każdej porcji upiec w sumie 3 biszkopty. Białka ubić, później stopniowo dodać cukier, a gdy powstanie gęsta piana zwolnić obroty miksera i dodać żółtka. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski i wymieszać łyżką. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut (KAŻDY). Ostudzić. MASA BUDYNIOWA: W połowie mleka rozrobić budyń i mąki. Pozostałą część mleka ugotować, do gotującego się wlać mleko z budyniem i mąkami. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając później po trochę budyniu (zimnego). Na koniec dodać adwokat. Ucierać ok. 10 minut. MASA JABŁKOWA: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć ok. 10 minut. Dodać galaretki w proszku. Podzielić obie masy na 2 części. SKŁADAĆ: 1 część biszkopta- połowę masy jabłkowej- połowę masy budyniowej- 2 część biszkopta- połowa masy jabłkowej- połowa masy budyniowej- 3 biszkopt. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz