Ciasto z wkładką kokosową i pyszną masą
- BISZKOPT:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- WKŁADKA KOKOSOWA
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
- MASA:
- 6 żółtek
- 700 ml mleka
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 brzoskwinie z puszki
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie
dodawać żółtka i mieszać na zwolnionych obrotach miksera. Mąkę wymieszać
z proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito i dodać do masy.
Wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wysmarowana brytfannę i
piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąc, ostudzić i przeciąć
wzdłuż na pół. WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubić, dodać cukier i nadal
ubijać. Łyżką wmieszać kokos. Wyłożyć na brytfannę, piec ok. 25 minut w
180 st. MASA: Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu. Wlać do
płaskiego naczynia i odstawić do całkowitego stężenia. Po tym jak będzie
twarda, pokroić w kostkę. W mniejszej części mleka wymieszać mąki,
żółtka i cukier wanilinowy. Większą część mleka zagotować. Wlać do niego
rozmieszane składniki. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po
trochu zimnego budyniu. Pokroić brzoskwinie z puszki. Dodać do masy.
Połowę masy wyłożyć na dolną połowę biszkopta. Wyłożyć wkładkę kokosową.
Do masy dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Wyłożyć na wkładkę kokosową
pozostawiając odrobinę do dekoracji na wierzch. Przykryć drugą połową
placka. Udekorować pozostałością masy i posypką cukierkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz