Miał wyjść inny ale w trakcie pieczenia go udoskonaliłam. Dodałam ciastek i poszperałam trochę w masie. Wyszedł pycha :D
polecam zaciągnąć przed świętami do pracy w kuchni dzieci, wnuków... to naprawdę świetna zabawa dla nich :)
Biszkopt z delicjami i masą
- BISZKOPT
- 8 jaj
- 8 łyżek mąki
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA
- 5 żółtek
- 600 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 50 ml spirytusu
- DODATKOWO
- ciastka delicje
- posypka cukierkowa
Przeczytaj przygotowanie przepisu, kliknij w poniższy przycisk:
BISZKOPT:
białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodawać
pomału żółtka i mieszać na małych obrotach miksera. Po wymieszaniu
ściągnąć z miksera i wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość przelać do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w 180 st.
przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na
pół. MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej części wymieszać
mąki i żółtka oraz cukier wanilinowy.Do gotującego się mleka wlać
rozmieszane wcześniej składniki. Budyń odstawić do ostudzenia. Margarynę
utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po trochu zimnego budyniu. Połowę
masy wyłożyć na dolną część biszkopta. Ułożyć na niej delicje i
przełożyć drugą połową masy, odstawiając odrobinę do udekorowania
ciasta. Przykryć drugą częścią biszkopta. Pozostałość masy wyłożyć na
górną część biszkopta i posypać posypką cukierkową. Smacznego.
Jeśli nie sprawi Wam to problemu, bardzo proszę o komentarz pod postem :)
Jeśli nie sprawi Wam to problemu, bardzo proszę o komentarz pod postem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz