środa, 18 grudnia 2013

Biszkopt z delicjami i masą

Dziś bardzo dobry placek :D
Miał wyjść inny ale w trakcie pieczenia go udoskonaliłam.  Dodałam ciastek i poszperałam trochę w masie. Wyszedł pycha :D
polecam zaciągnąć przed świętami do pracy w kuchni dzieci, wnuków... to naprawdę świetna zabawa dla nich :)

Biszkopt z delicjami i masą

  • BISZKOPT
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • 5 żółtek
  • 600 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 50 ml spirytusu
  • DODATKOWO
  • ciastka delicje
  • posypka cukierkowa


 Przeczytaj przygotowanie przepisu, kliknij w poniższy przycisk:

BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodawać pomału żółtka i mieszać na małych obrotach miksera. Po wymieszaniu ściągnąć z miksera i wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przelać do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej części wymieszać mąki i żółtka oraz cukier wanilinowy.Do gotującego się mleka wlać rozmieszane wcześniej składniki. Budyń odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po trochu zimnego budyniu. Połowę masy wyłożyć na dolną część biszkopta. Ułożyć na niej delicje i przełożyć drugą połową masy, odstawiając odrobinę do udekorowania ciasta. Przykryć drugą częścią biszkopta. Pozostałość masy wyłożyć na górną część biszkopta i posypać posypką cukierkową. Smacznego.
 Jeśli  nie sprawi Wam to problemu, bardzo proszę o komentarz pod postem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz