Ciasto cytrynowe - SKŁADNIKI:
- BISZKOPT
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA I
- 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe
- pół litra wody
- 1/2 szklanki cukru + 4 łyżeczki cukru
- pół kostki masła Gostyń
- 1 galaretka cytrynowa
- MASA II
- kilka paczek herbatników
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- szklanka wody
- 1/3 szklanki cukru
- 750 ml śmietany 30 % Gostyń
- 2 opakowania śmietany fix
- POLEWA
- 10 dag masła Gostyń
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
BISZKOPT:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku
i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną
masłem. Piec 25 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
MASA I: Budynie rozpuścić w pół szklanki wody i dodać cukier (4 łyżeczki). Pozostałą wodę gotujemy, gdy zacznie się gotować dodajemy masę budyniową. Gdy zgęstnieje dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia. W osobnej misce zmiksować masło z cukrem (pół szklanki). Dodać po łyżce budyniu. Masę przełożyć na biszkopta i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Herbatniki maczać w rozpuszczonej wodzie z sokiem i układać jeden obok drugiego na masie. Przygotować drugą galaretkę w szklance wody. Odstawić do stężenia.
MASA II: Śmietanę 30% Gostyń ubić, dodać fixy i cukier a na koniec tężejącą już galaretkę. Wyłożyć na herbatniki. Przygotować polewę: masło, cukier, kakao i mleko wymieszać w garnuszku na palniku aż się zmiesza wszystko. Jeszcze zimną polewę polać po placku. Polecam. Smacznego!
MASA I: Budynie rozpuścić w pół szklanki wody i dodać cukier (4 łyżeczki). Pozostałą wodę gotujemy, gdy zacznie się gotować dodajemy masę budyniową. Gdy zgęstnieje dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia. W osobnej misce zmiksować masło z cukrem (pół szklanki). Dodać po łyżce budyniu. Masę przełożyć na biszkopta i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Herbatniki maczać w rozpuszczonej wodzie z sokiem i układać jeden obok drugiego na masie. Przygotować drugą galaretkę w szklance wody. Odstawić do stężenia.
MASA II: Śmietanę 30% Gostyń ubić, dodać fixy i cukier a na koniec tężejącą już galaretkę. Wyłożyć na herbatniki. Przygotować polewę: masło, cukier, kakao i mleko wymieszać w garnuszku na palniku aż się zmiesza wszystko. Jeszcze zimną polewę polać po placku. Polecam. Smacznego!
Wygląda bosko, taki kremowy i delikatny... Poezja :)
OdpowiedzUsuń