poniedziałek, 9 września 2013

Smażona panga w zalewie

Dawno nie jadłam ryby. Akurat u nas w sklepie była świeża dostawa pangi. Postanowiłam, że ją kupię i zrobić taką pyszną w zalewie. Rybka jest smaczna. Polecam.


  • 1 kg pangi
  • sól
  • bułka tarta do panierki
  • jajko do panierki
  • mąka do panierki
  • ZALEWA
  • 1,5 litra wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 8 dag cukru
  • 5 dag soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • ząbek czosnku
  • DODATKOWO
  • 3 cebule
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kucharka
 Ryby pokroić w kawałki. Posolić z obu stron. Można także posypać przyprawą do ryb. Następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Ostudzić. Przygotować zalewę. Składniki na zalewę włożyć do miski i zagotować. Ostudzić zalewę. Następnie zimne ryby układać w tej zalewie. Odłożyć na 2-3 dni do zimna. Po tym czasie wlać do rondla pół szklanki oleju i 3 cebule pokrojone w paski. Cebulę delikatnie zeszklić. Dodać do tego 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i kucharka. Zagotować wszystko, następnie wlać do tego jeszcze szklankę z zalewy z ryb. Pogotować 5-7 minut i do tego przekładać ryby. Odłożyć na 2- 3 godziny. Spożywać zimne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz