niedziela, 8 września 2013

Biszkopt z masą adwokatową i posypką


Wczoraj miałam gości. Bardzo chciałam ich zaskoczyć czymś naprawdę dobrym. O ich przyjściu wiedziałam już w poniedziałek więc zamówiłam książki kucharskie na allegro, żebym coś mogła upiec z nich. Niestety książki zamówione w środę na weekend nie dotarły dlatego postanowiłam zrobić coś z zeszytu. I tak powstał:

Biszkopt z masą adwokatową i posypką

  • BISZKOPT
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • MASA
  • 6 żółtek
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki mąki
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 5 kieliszków adwokata
  • DODATKOWO
  • posypka cukierkowa

 BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Wlać łyżeczkę octu. Dodać żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Następnie wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito. Wmieszać do piany i mieszać łyżką. Wylać na brytfannę, piec ok. 25 minut w 180 st. Upieczony i ostudzony przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozmącić mąki i żółtka oraz cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmącone składniki. Budyń odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu budyniu. Na koniec wlać adwokata. Masą przekładać biszkopty. Wyłożyć masę na dolny biszkopt, położyć większą część masy, przykryć drugą połową. Wyłożyć pozostałość masy. Placek posypać posypką cukierkową i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.




Polecam. Był naprawdę dobry.

1 komentarz:

  1. Mniam mniam ... wspaniale wygląda pewnie tak samo smakuje.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń