- BISZKOPT (na 3 biszkopty):
- 9 jajek
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA
- 1 litr mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki zwykłej
- 2 margaryny
- cukier wanilinowy
- zielony barwnik spożywczy
- 2 kieliszki spirytusu
- LUKIER
- 7 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki wody
BISZKOPT: Należy upiec 3 biszkopty, podane składniki należy podzielić na
3: Białka oddzielamy od żółtek. 3 białka ubić na sztywną pianę, dodać 3
łyżki cukru i dalej ubijać aż powstanie gęsta piana. Później dodać 3
żółtka, wmieszać je dokładnie na najwolniejszych obrotach miksera.
Następnie 3 łyżki mąki wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia.
Wmieszać łyżką do masy. Tak powstałe ciasto wyłożyć na brytfannę
wysmarowana masłem i piec, ok. 25 minut w 180 st. Po wyjęciu z
piekarnika upiec kolejne 2 biszkopty. MASA: 700 ml mleka zagotować,
do pozostałego mleka dodać: mąki, cukier wanilinowy, żółtka i jajko.
Wszystko dokładnie wymieszać i czekać aż się mleko zagotuje. Gdy mleko
się zagotuje wlać to wymieszane mleko z innymi składnikami i mieszać do
momentu aż się zagotuje. Odstawić do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna
margaryny utrzeć i dodawać po trochu masy. Później dodać spirytus.
Utrzeć dokładnie. Tak przygotowaną masę rozdzielić na pół. Jedną
pozostawić białą a do drugiej dodać barwnik, tak aby zabarwić masę na
zielono. Białą połową masy wysmarować jeden biszkopt, przykryć drugim
biszkoptem, następnie dać pozostałą część białej masy i wysmarować cały
biszkopt. Przykryć trzecim biszkoptem. Zieloną masą Obrobić cały tort.
Boki oraz sam wierzch tortu. LUKIER: Wodę zagotować, ostudzić. Dodać
cukier puder i mieszać aż postanie gęsty lukier. Obrobić tort tak, aby
powstały linie boiska. Wszystkie pozostałe części: flagi, bramki,
piłkarzy można kupić w sklepie. Położyć na torcie. Tak przygotowany
tort dałam wnukowi na jego urodzinki.
PRZEPIS ZE ZDJĘCIEM POJAWIŁ SIĘ
W JEDNYM Z WYDAŃ TYGODNIKA CHWILA DLA CIEBIE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz