Kilka dni temu natknęłam się w internecie na bardzo ciekawy przepis. Bardzo mnie zaintrygował, bo ciasto wyglądało pięknie. Postanowiłam go zrobić. Wyszedł naprawdę bardzo ładnie. A co do smaku: jest IDEALNY! Lekki, miękki i puszysty. Naprawdę, polecam.
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga dużo czasu. Zasmakuje każdemu. Polecam.
Do ozdobienia ciasta, użyłam pysznych ozdób od Delecty: maczków Decorada, które występują na rynku w wielu smakach.
Do ozdobienia ciasta, użyłam pysznych ozdób od Delecty: maczków Decorada, które występują na rynku w wielu smakach.
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS:
Ciasto z masą budyniową i czekoladową
CIASTO:
- 6 białek
- 15 dag cukru
- 10 dag orzechów
- 2 łyżki oleju
- 5 dag mąki
MASA:
- 6 żółtek
- 3 budynie waniliowe
- 1 tabliczka czekolady
- 3.5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru (po pół szklanki na masę)
- 1,5 kostki margaryny
- spirytus do smaku
- Decorada Delecta: maczek Mango i karmel (do ozdoby)
Ciasto: białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Wlać olej i zmiksować krótko. Mąkę wymieszać z orzechami i wsypać do masy. Wymieszać łyżką.
Masę na ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić.
Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance wymieszać żółtka i budynie. Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać aż do zagotowania. Masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać czekoladę i wymieszać, aż się roztopi. Obie masy odstawić do ostudzenia.
Połowę porcji margaryny zmiksować z połową szklanki cukru, dodać masę budyniową i spirytus wg uznania.
Pozostałą część margaryny, zmiksować z drugą (ciemną) masą i pozostałością cukru i spirytusu.
Przekładać upieczony placek: wyłożyć masę jasną, na nią ciemną. Przyozdobić wg uznania. Ja ozdobiłam ozdobami firmy Delecta: Dekorada maczek Mango i Karmel (na przemian).
Bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie :http://gotujzkarolka.blogspot.com/
dziękuje za komentarz. Na pewno odwiedzę Pani bloga.
Usuń