Super ciasteczka. Są bardzo proste w wykonaniu, a przede wszystkim szybkie. Zasmakują całej rodzinie. Co najlepsze przy przygotowaniach mogą pomóc dzieci. Serdecznie polecam :D
-TRUDNOŚĆ: średnie CZAS:
Ciasteczka oponkowe z dżemem truskawkowym
CIASTO
- 4 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kg sera białego
- mały kieliszek octu
DODATKOWO
- 30 dag truskawek
- cukier żelujący
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia.
Na sam początek przygotować dżem truskawkowy: truskawki zmiksować, dodać cukier żelujący wg przepisu podanym na opakowaniu.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać resztę składników przygotowanych na ciasto oponkowe i wyrobić dosyć luźne ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto ma być dosyć miękkie.
Następnie wałkujemy na grubość 0,5 cm, nakładamy dżem i sklejamy jak na pierogi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać resztę składników przygotowanych na ciasto oponkowe i wyrobić dosyć luźne ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto ma być dosyć miękkie.
Następnie wałkujemy na grubość 0,5 cm, nakładamy dżem i sklejamy jak na pierogi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz