Dziś bardzo senny dzień. Nie wiem dlaczego, ale od kilku dni jestem bardzo znużona i cały czas chce mi się spać. Postanowiłam dziś zrobić pyszne babeczki drożdżowe z truskawkami. Truskawki, które użyłam do ich przygotowania mam zamrożone z letnich zbiorów. Po odmrożeniu czuć w nich jeszcze trochę lata :P. Oj ale bym wróciła do tych upałów i słońca za oknem, a dziś... -1 st u nas był rano, a na oknach samochodów i trawie szron... Niestety zbliża się zima i nie unikniemy jej, ale po przygotowaniu takich pysznych deserów, będzie można choć na chwilę sobie o lecie przypomnieć :D
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: -PORCJE: 12
Babeczki drożdżowe z truskawkami
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 30 dag mąki
- 3 jajka
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 10 dag margaryny
POSYPKA:
- szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 kostki margaryny
DODATKOWO
- 30 dag truskawek
CIASTO: Drożdże rozrobić z małą ilością mleka wlać do
miski, dodać jajko i 2 żółtka, cukier oraz resztę mleka. Wymieszać z
mąką, na końcu dodać roztopioną margarynę. Jeśli ciasto będzie zbyt
klejące można dodać mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe
miejsce. Do papilotków na muffinki wkładamy pół foremki ciasta, na
ciasto kładziemy pół dużej truskawki lub jedną mniejszą i przykrywamy
odrobiną ciasta, posypujemy wcześniej przygotowaną posypką.
POSYPKA: Wszystkie składniki na posypkę łączymy razem i wyrabiamy delikatnie palcami. Pieczemy w 180 st około 25-30 min.
POSYPKA: Wszystkie składniki na posypkę łączymy razem i wyrabiamy delikatnie palcami. Pieczemy w 180 st około 25-30 min.
Więcej Ciast i deserów znajdziesz TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz