Uwielbiam wszystkie ciasta z owocami. Mniam. Dziś polecam doskonały deser. Jedyny minus: czas, ale warto. Z racji końca sezonu na truskawki, można go przygotować, np. z malinami. Będzie tak samo pyszny :D
TRUDNOŚĆ: średnie | CZAS: | PORCJE: 15
Deser z truskawkami z konfiturą na herbatnikach
MASA JAGODOWA
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fix
- konfitura jagodowa
MASA ZWYKŁA
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan fix
DODATKOWO
- 40 dag truskawek
- 8-10 paczek herbatników
- woda
- sok malinowy
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Na dno brytfanny bądź formy wyłożyć maczane w wodzie z sokiem malinowym herbatniki.
500 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, dodać do niej konfiturę jagodową i nadal ubijać. Większą część przygotowanej masy wyłożyć na herbatniki. Wyrównać. Truskawki pokroić na połówki i wyłożyć na masę jedna obok drugiej. Przykryć pozostałą częścią masy. Wyłożyć ponownie herbatniki maczane w wodzie z sokiem malinowym.
250 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki.
Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia.
Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje.
500 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, dodać do niej konfiturę jagodową i nadal ubijać. Większą część przygotowanej masy wyłożyć na herbatniki. Wyrównać. Truskawki pokroić na połówki i wyłożyć na masę jedna obok drugiej. Przykryć pozostałą częścią masy. Wyłożyć ponownie herbatniki maczane w wodzie z sokiem malinowym.
250 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki.
Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia.
Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz