Uwielbiam ten pyszny deserek. Jest bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki do zrobienia. Co do nadzienia, można dowolnie kombinować, ja użyłam truskawek, bo przecież jest na nie sezon, ale można zrobić wg własnego uznania.
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS:
Ptysie z masą truskawkową
CIASTO:
- 300 ml wody
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 15 dag margaryny
KREM:
- 400 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie)
- 2 opakowanie śmietan fix
- 15 dag truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
CIASTO:
Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę przesiać przez sito do gotującej się wody z margaryną i wymieszać. Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimne, dodać jajka i zmiksować.
Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na wysmarowaną brytfannę wyciskać nieduże porcje ciasta. Mogą być pełne kółka, puste kółka lub podłużne. Piec w piekarniku w 190 st. przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
KREM:
Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki zmiksować mikserem, dodać do śmietany i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem.
U mnie ptysie niestety nie wyrosły tak, jakbym tego chciała, dlatego złączyłam ze sobą oba i przełożyłam masą. Jeśli Wasze ptysie wyrosną najlepiej przekroić je wzdłuż i przełożyć kremem.
Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę przesiać przez sito do gotującej się wody z margaryną i wymieszać. Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimne, dodać jajka i zmiksować.
Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na wysmarowaną brytfannę wyciskać nieduże porcje ciasta. Mogą być pełne kółka, puste kółka lub podłużne. Piec w piekarniku w 190 st. przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
KREM:
Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki zmiksować mikserem, dodać do śmietany i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem.
U mnie ptysie niestety nie wyrosły tak, jakbym tego chciała, dlatego złączyłam ze sobą oba i przełożyłam masą. Jeśli Wasze ptysie wyrosną najlepiej przekroić je wzdłuż i przełożyć kremem.
Hm...może ja też jutro przygotuję takie ptysie? :)
OdpowiedzUsuńpolecam, są pyszne :D
UsuńBiorę, bo uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń