sobota, 27 lipca 2013

Sok i ciasto na zimno na upał

I jak wytrzymujecie 35 st. C? Ja, hmmm, masakrycznie. Jest ciepło, aż nad. Cały czas siedzę przy wentylatorze i się oziębiam różnymi napojami. Na takie upały dobre są zimne placki i napoje, dlatego dziś polecam właśnie takie oto przepisy:


Pyszny sok marchewkowopomarańczowy

  • pół kg marchewki
  • 2 duże pomarańcze
  • 2,5 litra wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • pół kg cukru
 Marchewkę ugotować na miękko. Następnie w osobnym naczyniu zagotować pomarańcze razem ze skórką. Osobno ugotować wodę z kwaskiem cytrynowym i cukrem. Dać do wystudzenia. Marchew zetrzeć na tarce. Odcisnąć z niej sok. Pomarańczę pokroić w ćwiartki i przetrzeć przez sito żeby wyszedł sok. Połączyć z sokiem z marchewki i wlać do zimnej wody. Wymieszać i odstawić na ok. 24 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień. 

Sok



Sernik na zimno 

  • BISZKOPT
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 1,5 litra śmietany 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • trochę wrzącej wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • DODATKOWO
  • 50 dag truskawek
  • 2 galaretki cytrynowe
 BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubijać nadal na gładką i puszystą pianę. Następnie dodać żółtka i ubijać na najmniejszych obrotach miksera. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Najlepiej przesiać przez sito. Wmieszać łyżką do masy. Masę wylać na tortownicę 24 cm. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić. Przygotować galaretkę cytrynową w 1 litrze wody. Odstawić do lekkiego stężenia. MASA: Śmietanę ubić. Dodać do niej cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Dalej ubijać. Połowę masy wyłożyć na biszkopta. Następnie dać na niego połówki truskawek. Zalać galaretką cytrynową tak, aby zanurzyć truskawki. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Pozostałość masy wymieszać z galaretką truskawkową w proszku (!). Wyłożyć na galaretkę z truskawkami. Następnie wyrównać. Ułożyć połówki truskawek na około placka. Wylać pozostałość galaretki cytrynowej. Polecam. Pyszny placek. 


*jeśli nie chce się Wam piec biszkopta, można go zastąpić kupnymi biszkoptami okragłymi lub podłużnymi. 
Sernik na zimno
 
 Polecam, smacznego i trzymajcie się jakoś w te upały :)

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam sernik na zimno... a z truskawkami to dopiero bajka :) mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie zrobione ciasto, a sok :) mmmm, niebo w buzi. Bardzo dobry. Prawie wczoraj robiłam, bo kupiłam pomarańcze a marchewki miałam w domu. Był wyśmienity. To znaczy jest, bo jeszcze coś go zostało. Ale powiem szczerze, o wiele lepszy niż taki, który jest do kupienia w sklepie, nie ma konserwantów, tylko same witaminki. mmm, pycha :D


    co do placka :) wygląda pysznie, nie robiłam, ale może się skuszę :D
    pozdrawiam
    Aga
    aga130982@interia.pl

    OdpowiedzUsuń