czwartek, 4 lipca 2013

Makaronowy przysmak

To danie uwielbiam, robię go często, bo smakuje nie tylko mi ale i całej mojej rodzinie. Gości u mnie min. raz na dwa tygodnie. Robię jego różne wersje, raz dodam jeszcze dodatkowy składnik, innym razem zastąpię pomidora, papryką. I zawsze jest pysznie... Polecam

  • makaron Tagliatelle
  • ser żółty
  • 2 pomidory
  • SOS
  • pół margaryny
  • pół cebuli
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 małe pomidory z puszki
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 białego wina
  • 1 szklanka wody
  • przyprawa do potraw
  • natka pietruszki 
 Makaron Tagliatelle ugotować w osolonej wodzie „al dente”. Odstawić na chwilę. Margarynę roztopić, pokroić w kostkę cebulę, delikatnie zrumienić na patelni. Następnie dodać fileta pokrojonego w kostkę, Dodać 1/3 szklanki białego wina. Poczekać aż odparuje. Pomidory z puszki przetrzeć przez sitko. Dodać na patelnię. Chwilę podsmażyć. Następnie wlać szklankę wody i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Mąkę roztrzepać w śmietanie. Zalać sos. Przyprawić i mieszać jeszcze chwilkę aż sos zgęstnieje. Makaron wyłożyć na talerze. Polać każdy talerz sosem. Następnie na każdy zetrzeć po trochu sera żółtego i posypać poszatkowaną natką pietruszki. Udekorować cząstkami pomidora.
 
 

2 komentarze:

  1. To prawda, że makaron smakuje w każdej postaci. Ja robię z makaronu różne zapiekanki np.z brokułami, kurczakiem i zalewam sosem Knorr Fix 4 sery. Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam praktycznie w domu wszystko a nie mam pomysłu na obiad dla męża :D Dziś będzie twój makaron :) Ciekawe jak będzie smakował :) Az mi ślinka cieknie jak widzę to zdjęcie :)


    Aga

    aga130982@interia.pl

    OdpowiedzUsuń