- CIASTO:
- 1 szklanka wody
- 18 dag margaryny
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- MASA:
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Do dużej miski wlać wodę i dodać margarynę. Podgrzewać, aż margaryna się
roztopi. Dodać mąkę i mieszać przez chwile. Ściągnąć z ognia. Następnie
ostudzić. Gdy masa będzie letnia dodać jajka i zmiksować. Ciasto
podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Upiec w 180 st. przez
ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. MASA: 2 szklanki mleka
zagotować z cukrem. Do szklanki mleka dodać wszystko prócz margaryny.
Wymieszać składniki w mleku i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż
się zagotuje. Odłożyć do ostudzenia. Gdy będzie zimna masa wymieszać z
kostką margaryny. Tak powstałą masę wyłożyć na jedną część ciasta,
przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem i trzymać w zimnie przez
ok. 1 godzinę. Smacznego
Jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam karpatkę :)
OdpowiedzUsuńNominuję Cie do Liebster Award - zapraszam po nominacje
http://czarujacaklasykasmaku.blogspot.com/2013/07/nominacja-do-liebster-award.html :)
dziękuję za nominację :D :*
OdpowiedzUsuńbiorę się w wolnej chwili za odpowiedź :D