wtorek, 30 lipca 2013

KARPATKA

 Dziś przepis na KARPATKĘ. Ostatnio byłam w górach i wzięło mnie właśnie teraz na wspomnienia o pięknych KARPATACH. Chciałam chodź jeszcze przez chwilę poczuć ten niezapomniany zapach i piękne KARPAT. Przez jednych nazwana KARPATKA, bo przypomina góry przysypane śniegiem, przez innych nazwana GÓRALKĄ. Jak wolicie :D
 
  • CIASTO:
  • 1 szklanka wody
  • 18 dag margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • MASA:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
 
 
Do dużej miski wlać wodę i dodać margarynę. Podgrzewać, aż margaryna się roztopi. Dodać mąkę i mieszać przez chwile. Ściągnąć z ognia. Następnie ostudzić. Gdy masa będzie letnia dodać jajka i zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Upiec w 180 st. przez ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. MASA: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Do szklanki mleka dodać wszystko prócz margaryny. Wymieszać składniki w mleku i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zagotuje. Odłożyć do ostudzenia. Gdy będzie zimna masa wymieszać z kostką margaryny. Tak powstałą masę wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem i trzymać w zimnie przez ok. 1 godzinę. Smacznego
 


3 komentarze:

  1. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam karpatkę :)


    Nominuję Cie do Liebster Award - zapraszam po nominacje
    http://czarujacaklasykasmaku.blogspot.com/2013/07/nominacja-do-liebster-award.html :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za nominację :D :*
    biorę się w wolnej chwili za odpowiedź :D

    OdpowiedzUsuń