niedziela, 27 października 2019

Sałatka z kapusty włoskiej

Sałatka z kapusty włoskiej 

  • 1 kapusta włoska
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek oleju
  • oliwa z oliwek

Kapustę włoską pokroić, dodać sól i lekko ugnieść. Odstawić na chwilę. Następnie wygnieść wodę, przełożyć do garnka i zalać dwoma szklankami bulionu. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Chwilę pogotować. Na patelnię wylać troszkę oliwy, wkroić do tego drobno cebulę, przetarty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć i dodać pokrojoną porę. Podsmażyć przez chwilę. Dodać do kapusty. Wymieszać. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę, dodać do kapusty. Wymieszać i przyprawić. Polecam jako dodatek do ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz