Sałatka z kapusty włoskiej
- 1 kapusta włoska
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek oleju
- oliwa z oliwek
Kapustę włoską pokroić, dodać sól i lekko ugnieść. Odstawić na chwilę.
Następnie wygnieść wodę, przełożyć do garnka i zalać dwoma szklankami
bulionu. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Chwilę pogotować. Na
patelnię wylać troszkę oliwy, wkroić do tego drobno cebulę, przetarty
przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć i dodać pokrojoną porę.
Podsmażyć przez chwilę. Dodać do kapusty. Wymieszać. Z mąki i oleju
zrobić zasmażkę, dodać do kapusty. Wymieszać i przyprawić. Polecam jako
dodatek do ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz