czwartek, 11 kwietnia 2019

Miodownik z masą cytrynową

Polecam to ciasto. Jest pyszne i na pewno zasmakuje całej waszej rodzinie. Robi się je dość szybko. A smakuje... nieziemsko...


Miodownik z masą cytrynową 

CIASTA:
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jajek
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki miodu
MASA:
  • 1 litr mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do większego garnka dać kostkę margaryny, miód i cukier. Wszystko razem zagotować i wymieszać. Ostudzić. Dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrobić dość wolne ciasto i podzielić na dwie części i wyłożyć na wysmarowane masłem brytfanny. Każdą część piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier. Następnie dodać żółtka. Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę, piec ok. 25 minut w 180 st. MASA: Mleko (większą część) przelać do garnka, dodać cukier. W mniejszej części rozmącić mąkę, jajka. Można dodać cukier wanilinowy. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Jak będzie zimna, utrzeć margarynę, dodawać po łyżce budyniu, a na koniec startą skórkę z cytryn. Masą przełożyć placki. Placek z miodu-pół masy- biszkopt- pół masy- placek z miodu. Udekorować resztą masy i startą skórką czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz