Miodownik z masą cytrynową
CIASTA:
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 jajek
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki miodu
MASA:
- 1 litr mleka
- 1 kostka margaryny
- 2 cytryny
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
BISZKOPT
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do większego garnka dać kostkę margaryny, miód i cukier. Wszystko razem
zagotować i wymieszać. Ostudzić. Dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną.
Wyrobić dość wolne ciasto i podzielić na dwie części i wyłożyć na
wysmarowane masłem brytfanny. Każdą część piec w piekarniku ok. 15 minut
w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. BISZKOPT: białka ubić, dodać
cukier. Następnie dodać żółtka. Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę,
piec ok. 25 minut w 180 st. MASA: Mleko (większą część) przelać do
garnka, dodać cukier. W mniejszej części rozmącić mąkę, jajka. Można
dodać cukier wanilinowy. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do
zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Jak będzie zimna, utrzeć margarynę,
dodawać po łyżce budyniu, a na koniec startą skórkę z cytryn. Masą
przełożyć placki. Placek z miodu-pół masy- biszkopt- pół masy- placek z
miodu. Udekorować resztą masy i startą skórką czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz