Pyszne to mało powiedziane. Wyborne? Też. Ten placek jest idealny. Może zdjęcie nie jest wykonane pięknie, bo było robione telefonem komórkowym, ale szczerze przyznam, że jest naprawdę wspaniałe. Jest proste w wykonaniu, nie kosztuje wiele, a na pewno ucieszy całą rodzinę i każdego, kto będzie go próbować. Polecam!
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: -PORCJE: 20
Ciasto borówkowe z posypką
CIASTO
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 15 dag margaryny
- 2 łyżki cukru
- 50 ml mleka
POSYPKA
- 10 dag margaryny
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 20 dag mąki
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO
- 60 dag borówek
- 3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
W małej ilości mleka rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę, zrobić
rowek dodać jajko, rozpuszczone drożdże, żółtka, cukier i resztę mleka.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie wyrabiać ciasto ręką, a pod koniec wlać letnią roztopioną margarynę( w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt wolne dodajemy jeszcze mąki).
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na posypkę wkładamy do miski i wyrabiamy dosyć miękką posypkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną blachę.
Na ciasto kładziemy borówki, i posypujemy cukrem, a następnie zasypujemy posypką. Wkładamy do piekarnika na 45 min w 180 st.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Następnie wyrabiać ciasto ręką, a pod koniec wlać letnią roztopioną margarynę( w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt wolne dodajemy jeszcze mąki).
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na posypkę wkładamy do miski i wyrabiamy dosyć miękką posypkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną blachę.
Na ciasto kładziemy borówki, i posypujemy cukrem, a następnie zasypujemy posypką. Wkładamy do piekarnika na 45 min w 180 st.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz