sobota, 11 czerwca 2016

Ptysie z masą truskawkową

Uwielbiam ten pyszny deserek. Jest bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki do zrobienia. Co do nadzienia, można dowolnie kombinować, ja użyłam truskawek, bo przecież jest na nie sezon, ale można zrobić wg własnego uznania.

                                     -TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS:

Ptysie z masą truskawkową

CIASTO:

  • 300 ml wody
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 15 dag margaryny

KREM:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie)
  • 2 opakowanie śmietan fix
  • 15 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

CIASTO:

Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę przesiać przez sito do gotującej się wody z margaryną i wymieszać. Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimne, dodać jajka i zmiksować.

Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na wysmarowaną brytfannę wyciskać nieduże porcje ciasta. Mogą być pełne kółka, puste kółka lub podłużne. Piec w piekarniku w 190 st. przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

KREM:

Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki zmiksować mikserem, dodać do śmietany i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem.

U mnie ptysie niestety nie wyrosły tak, jakbym tego chciała, dlatego złączyłam ze sobą oba i przełożyłam masą. Jeśli Wasze ptysie wyrosną najlepiej przekroić je wzdłuż i przełożyć kremem. 
 

 

3 komentarze: