wtorek, 3 maja 2016

Kremówka

Jako, że jestem mieszkanką województwa małopolskiego, a zarazem powiatu wadowickiego i mam do papieskiego miasta 10 minut drogi nie mogłam nie jeść i nie zrobić kiedykolwiek w życiu KREMÓWKI. Ten deser jest słodki, pyszny i lekki. Na pewno zasmakuje każdemu. Polecam spróbować. Jest prosta i szybka :D

                           -TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS:

Kremówka

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 800 ml mleka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • pół opakowania cukru
  • 1 kieliszek spirytusu

Ciasto francuskie podzielić na dwie części. Położyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 20 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i włożyć drugą część. Odłożyć po upieczeniu i ostudzić. 
KREM: większą część mleka zagotować. W mniejszej rozpuścić wszystko prócz margaryny i spirytusu.Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zagotuje. Odłożyć do ostudzenia. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać spirytus. Masę wyłożyć na jedno ciasto francuskie. Przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem. Odłożyć na 1 godzinkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz