czwartek, 21 kwietnia 2016

Pieczone podudzia

Pyszne pieczone podudzia, nie trzeba dużo by ją przygotować. Nadają się nie tylko na pyszny obiad, ale także dla rodzinki kiedy przyjedzie. Można podać z pysznym sosem keczupowym i grzankami. Naprawdę warto! Polecam!

                                -TRUDNOŚĆ: średnie     -CZAS:       -PORCJE: 4


 Pieczone podudzia

PODUDZIA

  • 4 podudzia z kurczaka
  • papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa kucharek
  • sól
  • pieprz

DIP

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

DODATKOWO

  • grzanki (lub chleb do usmażenia na patelni lub w tosterze)
  • tłuszcz do smażenia


Podudzia dokładnie wymyć, osuszyć, posolić, popieprzyć. Posypać przyprawą kucharek, przyprawą do kurczaka oraz słodką czerwoną papryką z jednej strony, po przełożeniu na patelkę także z drugiej. Na chwilę odstawić, aby przyprawy naciągnęły mięso.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i układać na niej przyprawione podudzia. Smażyć z obu stron aż będą miękkie. Zrobić dip: ketchup dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Upieczone podudzia podawać z gotowym dipem oraz grzankami.  


1 komentarz: