Pyszne pieczone podudzia, nie trzeba dużo by ją przygotować. Nadają się nie tylko na pyszny obiad, ale także dla rodzinki kiedy przyjedzie. Można podać z pysznym sosem keczupowym i grzankami. Naprawdę warto! Polecam!
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: -PORCJE: 4
Pieczone podudzia
PODUDZIA
- 4 podudzia z kurczaka
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa kucharek
- sól
- pieprz
DIP
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
DODATKOWO
- grzanki (lub chleb do usmażenia na patelni lub w tosterze)
- tłuszcz do smażenia
Podudzia dokładnie wymyć, osuszyć, posolić, popieprzyć. Posypać
przyprawą kucharek, przyprawą do kurczaka oraz słodką czerwoną papryką z
jednej strony, po przełożeniu na patelkę także z drugiej. Na chwilę
odstawić, aby przyprawy naciągnęły mięso.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i układać na niej przyprawione podudzia. Smażyć z obu stron aż będą miękkie. Zrobić dip: ketchup dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Upieczone podudzia podawać z gotowym dipem oraz grzankami.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i układać na niej przyprawione podudzia. Smażyć z obu stron aż będą miękkie. Zrobić dip: ketchup dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Upieczone podudzia podawać z gotowym dipem oraz grzankami.
mniam, pychotka! :)
OdpowiedzUsuń