Witajcie w Nowym 2016 Roku. Roku mam nadzieję pełnego w wiele obfitości, zdrowia i samych pogodnych chwil. Mam nadzieję, że będzie pełen słodkich i smacznych efektów.
A dziś, polecam pyszny Śmietanowiec z musem śliwkowym. Zrobiłam go na święta. Smakował bardzo wszystkim. Jest delikatny, smaczny, a wygląda... bosko! Śliwek do przygotowania użyłam mrożonych. Z lecie zamroziłam w zamrażarce i mam teraz je idealne.
Śmietanowiec z musem śliwkowym
CIASTO
- 7 żółtek
- 20 dag cukru pudru
- 25 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- cukier wanilinowy
- mielone migdały
PIANA
- 7 białek
- 20 dag cukru
- 1 łyżeczka octu
MUS ŚLIWKOWY
- 50 śliwek
- 3 galaretki niebieskie
MASA ŚMIETANKOWA
- 1 l śmietany 30%
- 4 śmietanki fix
- 2 łyżki cukru pudru
CIASTO: Margarynę, żółtka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem. Mąkę
połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i połączyć
wszystko razem. Podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfankę.
PIANA: Białka ubić dodać cukier oraz ocet, wyłożyć na oba ciasta i posypać migdałami. Piec w 180 st na złoty kolor.
MUS ŚLIWKOWY: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach. A śliwki zblenderować. Gdy galaretki zaczną się ścinać połączyć ich ze zmiksowanymi śliwkami.
MASA ŚMIETANKOWA: Śmietanę ubić dodać cukier puder oraz fixy. SKŁADANIE: Na zimny upieczony placek wyłożyć połowę śmietany, na śmietanę dać mus śliwkowy( na chwilę włożyć do lodówki) a na niego resztę śmietany. Przykryć drugim plackiem. Trzymać w lodówce 2 godziny.
Posypać cukrem pudrem.
PIANA: Białka ubić dodać cukier oraz ocet, wyłożyć na oba ciasta i posypać migdałami. Piec w 180 st na złoty kolor.
MUS ŚLIWKOWY: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach. A śliwki zblenderować. Gdy galaretki zaczną się ścinać połączyć ich ze zmiksowanymi śliwkami.
MASA ŚMIETANKOWA: Śmietanę ubić dodać cukier puder oraz fixy. SKŁADANIE: Na zimny upieczony placek wyłożyć połowę śmietany, na śmietanę dać mus śliwkowy( na chwilę włożyć do lodówki) a na niego resztę śmietany. Przykryć drugim plackiem. Trzymać w lodówce 2 godziny.
Posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam ten placek :)
OdpowiedzUsuń