Jakże dziś, bym nie mogła dodać tego przepisu. Bardzo dobry piernik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Polecam go zrobić. Robi się go szybko i jest naprawdę prosty. Po włożeniu do piekarnika wystarczy poczekać niecałą godzinkę by już cieszyć się z pysznego i puszystego piernika. Przepis idealny na Boże Narodzenie.
-TRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: -PORCJE: 15
Przyznam się Wam jeszcze, że przepis na to ciasto, jest w naszej rodzinie od pokoleń i robimy go na każde święta Bożego Narodzenia.
Piernik wigilijny
CIASTO
- 1 kostka margaryny
- ok. 500 gram miodu
- pół szklanki mleka
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- ok. 1 kg mąki
- 3 łyżeczki sody
- 2-3 łyżki przyprawy do piernika
POLEWA
- 5 łyżek cukru
- kilka łyżeczek wody
DODATKOWO
- 3-4 łyżki skórki kandyzowanej
CIASTO:
W większym naczyniu roztopić margarynę. Dodać cukier (uważać, aby cukier się nie skarmelizował). Następnie wmieszać miód. Odstawić do zimna. W mleku rozpuścić sodę, a następnie takie mleko wylać do masy miodowej. Dodać jajka i mąkę. Na koniec dodać przyprawę do piernika. Tak przygotowaną masę na ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie wyjąć i przelać do formy keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec ok. 50-55 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy.
POLEWA:
Cukier wymieszać z wodą, doprowadzić do powstania gęstej polewy, w miarę potrzeby dodawać cukier. Polać tak przygotowanym lukrem piernika. Na koniec piernika posypać skórką kandyzowaną.
W większym naczyniu roztopić margarynę. Dodać cukier (uważać, aby cukier się nie skarmelizował). Następnie wmieszać miód. Odstawić do zimna. W mleku rozpuścić sodę, a następnie takie mleko wylać do masy miodowej. Dodać jajka i mąkę. Na koniec dodać przyprawę do piernika. Tak przygotowaną masę na ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie wyjąć i przelać do formy keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec ok. 50-55 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy.
POLEWA:
Cukier wymieszać z wodą, doprowadzić do powstania gęstej polewy, w miarę potrzeby dodawać cukier. Polać tak przygotowanym lukrem piernika. Na koniec piernika posypać skórką kandyzowaną.
Ciasto ma być odstawione w chłodne, czy ciepłe miejsce?
OdpowiedzUsuńosobiście zawsze odstawiam do spiżarki :D
Usuń