Dziś pomysł na pyszne babeczki z jagodami. Wiem, że w okresie zimowym ciężko znaleźć świeże jagody, ale w sklepach (lub naszych zamrażarkach) z pewnością znajdziecie mrożone. Babeczki smakują tak samo ze świeżymi jak i mrożonymi! Polecam!!!
"Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się go podawać rodzinie, nawet najmniejszym domownikom, by uczyć ich zdrowego odżywiania się od małego. Ufam mu i mam nadzieję, że mnie nigdy nie zawiedzie".
-TRUDNOŚĆ: łatwe, -CZAS: średnio - ILOŚĆ: 12-15
Babeczki kakaowe z jagodami i olejem rzepakowym
- 50 dag mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 15 dag jagód
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli to możliwe można przesiać je przez sito. Dodać także kakao.
Olej wymieszać z mlekiem i dodać do sypkich składników. Zmiksować. Pod koniec dodać cukier i jajka. Całość dokładnie wymieszać.
Do papilotek przełożyć po łyżce ciasta, następnie wsypać po kilka jagód i przykryć łyżką masy. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Olej wymieszać z mlekiem i dodać do sypkich składników. Zmiksować. Pod koniec dodać cukier i jajka. Całość dokładnie wymieszać.
Do papilotek przełożyć po łyżce ciasta, następnie wsypać po kilka jagód i przykryć łyżką masy. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń