Dziś zachęcam do spróbowania pierniczków korzennych. Pierniczki to pyszne słodkości, które w okresie Bożego Narodzenia są tradycją, przez duże T. Nie ma świąt bez pierniczków. Dlatego warto spróbować je zrobić. Polecam! Ostatni dzwonek by je zrobić!
-TRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS:
- 50 dag maki
- 15 dag margaryny
- 13 dag miodu
- 13 dag cukru
- 3 jajka
- 15 dag kakao
- pół łyżki przyprawy korzennej do piernika
- pół łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej)
dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski
pozostałe składniki i wyrobić ciasto. To ciasto, które powstanie włożyć
do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć
pokroić na 3 części i rozwałkować na ok. pół centymetra. Wykrawać
ciasteczka. Piec ok. 15 minut w 175 st. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić
wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz