Kochani, właśnie wstępujemy w ostatnią fazę przygotowań do świąt. Już za tydzień, w czwartek zasiądziemy do stołu wigilijnego, a w piątek będziemy czas spędzać z całą rodziną.
To ostatni czas na przygotowanie tego, co trzeba aby Gwiazdka wypadła perfekcyjnie.
W
tym tygodniu najważniejsze są porządki w wielu miejscach. Chodzi między
innymi o kuchnię, a w niej: piekarnik, mikrofalówka, szafki i blaty.
Przyszedł też czas na umycie porcelany i zastawy, którą będziemy używać
podczas świątecznych dni. Warto spróbować wymyć ją sprawdzonymi
sposobami, bez chemii. W tym celu większość rzeczy wymyjemy w roztworze z
wodą, sodą oczyszczoną, octu czy cytryny. Znajdziemy wszystkie sposoby w
internecie.
Na
dwa dni przed Wigilią wybierz już zastawę i obrus. Jeśli chcesz żywą
choinkę to najlepszy czas, aby ją kupić i ubrać. Ewentualnie możesz to
zrobić też jutro, ale to już naprawdę ostatni dzwonek. Sztuczną choinkę warto znieść ze strychu, umyć i oczywiście ubrać.
W
kuchni coraz więcej pracy, a coraz mniej czasu. Sprawdź zakwas z
buraków. Jeśli jest pleśń, zrób go znów. Kup ostatnie produkty, które
będziesz potrzebować do przygotowania ciast i dań. Na dzień przed
Wigilią przygotuj karpia w galarecie. Warto zaopatrzyć się też w karpia,
jeśli do tej pory tego nie zrobiliśmy. Z samego rana w samą Wigilię
wyciąg z zamrażarki uszka. Karpia zacznij smażyć tuż przed podaniem. 2-3
dni przed świętami przygotuj ciasta: sernik, makowiec. Na samą Wigilię
zostaw sobie przygotowanie mas czy bitej śmietany. Dzień wcześniej
możesz ubiec biszkopt, którym będziesz przekładać ciasta, aby w sam
dzień wigilijny nie pracować na pełnych obrotach od samego rana.
Na
1-2 godziny przed kolacją udekoruj stół, wyłóż zastawę. I już koniec
przygotowań. Możesz zasiąść do stołu i delektować się pysznymi smakami
świąt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz