niedziela, 20 grudnia 2015

Ostatnie dni do świąt

Kochani, właśnie wstępujemy w ostatnią fazę przygotowań do świąt. Już za tydzień, w czwartek zasiądziemy do stołu wigilijnego, a w piątek będziemy czas spędzać z całą rodziną. 

To ostatni czas na przygotowanie tego, co trzeba aby Gwiazdka wypadła perfekcyjnie. 



W tym tygodniu najważniejsze są porządki w wielu miejscach. Chodzi między innymi o kuchnię, a w niej: piekarnik, mikrofalówka, szafki i blaty. Przyszedł też czas na umycie porcelany i zastawy, którą będziemy używać podczas świątecznych dni. Warto spróbować wymyć ją sprawdzonymi sposobami, bez chemii. W tym celu większość rzeczy wymyjemy w roztworze z wodą, sodą oczyszczoną, octu czy cytryny. Znajdziemy wszystkie sposoby w internecie. 



Na dwa dni przed Wigilią wybierz już zastawę i obrus. Jeśli chcesz żywą choinkę to najlepszy czas, aby ją kupić i ubrać. Ewentualnie możesz to zrobić też jutro, ale to już naprawdę ostatni dzwonek. Sztuczną choinkę warto znieść ze strychu, umyć i oczywiście ubrać. 


W kuchni coraz więcej pracy, a coraz mniej czasu. Sprawdź zakwas z buraków. Jeśli jest pleśń, zrób go znów. Kup ostatnie produkty, które będziesz potrzebować do przygotowania ciast i dań. Na dzień przed Wigilią przygotuj karpia w galarecie. Warto zaopatrzyć się też w karpia, jeśli do tej pory tego nie zrobiliśmy. Z samego rana w samą Wigilię wyciąg z zamrażarki uszka. Karpia zacznij smażyć tuż przed podaniem. 2-3 dni przed świętami przygotuj ciasta: sernik, makowiec. Na samą Wigilię zostaw sobie przygotowanie mas czy bitej śmietany. Dzień wcześniej możesz ubiec biszkopt, którym będziesz przekładać ciasta, aby w sam dzień wigilijny nie pracować na pełnych obrotach od samego rana. 



Na 1-2 godziny przed kolacją udekoruj stół, wyłóż zastawę. I już koniec przygotowań. Możesz zasiąść do stołu i delektować się pysznymi smakami świąt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz