Bardzo dobre ciasto, które zasmakuje każdemu. Pyszny biszkopt ze znakomitą masą sprawi, że rodzina będzie nim zachwycona. Polecam wypróbować. A do zrobienia go serdecznie polecić mogę mak firmy BackMit. Jest doskonały, a jak same opakowanie mówi: NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI.
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
- PORCJE: 20
Biszkopt z masą czekoladową
Biszkopt makowy
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiata łyżka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOP CAPPUCCINO
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiata łyżka kawy CAPPUCCINO
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KOKOS GOTOWANY
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 15 dag kokosu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 margaryny
MASA
- 0,5 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 3 kopiate łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 1 margaryna
- kieliszek spirytusu
- 1 tabliczka czekolady
- posypka czekoladowa
BISZKOPT MAKOWY Białka ubić dodać cukier, a następnie żółtka. Obie mąki z
makiem i proszkiem do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sitko i
łyżką wmieszać do masy jajecznej. Piec w 180 st około 20 min.
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem (tylko zamiast maku dodać kawę).
KOKOS Odrobinę mleka odlać, a resztę zagotować z cukrem, dodać margarynę, a gdy się rozpuści wsypać kokos. Gdy zacznie się gotować wlać roztrzepaną w reszcie mleku mąkę ziemniaczaną. Ciągle mieszając- zagotować.
MASA Odlać pół szklanki mleka, a resztę wlać do większego garnka i zagotować. W mniejszej części mleka rozrobić żółtka, mąki i cukier wanilinowy. Wlać do gotującego mleka i mieszać aż się zagotuje. Odstawić do wystudzeniu. Margarynę utrzeć, dodać cukier, a następnie po odrobinie zimnego budyniu, a na końcu spirytus.
Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę. Na spód kładziemy biszkopt makowy. Następnie gotowany kokos jeszcze ciepły, aby się dobrze rozcierało. Później masę czekoladową i przykrywamy biszkoptem CAPPUCCINO, na niego masa biała.
Całość dekorujemy czekoladową posypką.
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem (tylko zamiast maku dodać kawę).
KOKOS Odrobinę mleka odlać, a resztę zagotować z cukrem, dodać margarynę, a gdy się rozpuści wsypać kokos. Gdy zacznie się gotować wlać roztrzepaną w reszcie mleku mąkę ziemniaczaną. Ciągle mieszając- zagotować.
MASA Odlać pół szklanki mleka, a resztę wlać do większego garnka i zagotować. W mniejszej części mleka rozrobić żółtka, mąki i cukier wanilinowy. Wlać do gotującego mleka i mieszać aż się zagotuje. Odstawić do wystudzeniu. Margarynę utrzeć, dodać cukier, a następnie po odrobinie zimnego budyniu, a na końcu spirytus.
Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę. Na spód kładziemy biszkopt makowy. Następnie gotowany kokos jeszcze ciepły, aby się dobrze rozcierało. Później masę czekoladową i przykrywamy biszkoptem CAPPUCCINO, na niego masa biała.
Całość dekorujemy czekoladową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz