Uwielbiam karpatkę. Ciasto to, bardzo przypomina Karpaty, nasze góry i od ich kształtu pochodzi nazwa tego ciasta. Jest bardzo pyszne, wraz z dodatkiem adwokata do masy tworzy się doskonały pomysł na deser dla rodziny. Polecam na zbliżające się święta Wszystkich świętych, będzie rodzina, będzie mnóstwo ludzi, ciasto musi być.
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
- PORCJE:
Karpatka z kremem adwokatowym
CIASTO
- 1/2 kostka margaryny
- 1 szklanka wody
- 20 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
MASA
- 1 litr mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kostka margaryny
- 35 dag cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1/3 szklanki adwokata
CIASTO: Wodę wlać do miski dać na palnik, dodać
margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać
mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać cały czas energicznie, do
powstania masy. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i
zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na
brytfanny. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i
upiec drugie. Oba ciasta ostudzić.
MASA: Zagotować 2/3 mleka, w mniejszej części rozmącić jajka, żółtka, cukier wanilinowy i budynie. Wmieszać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać zimnego budyniu, a na koniec dodać adwokata. Miksować ok. 10 minut. Po tym czasie wyłożyć masę na jedno ciasto, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.
Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
MASA: Zagotować 2/3 mleka, w mniejszej części rozmącić jajka, żółtka, cukier wanilinowy i budynie. Wmieszać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać zimnego budyniu, a na koniec dodać adwokata. Miksować ok. 10 minut. Po tym czasie wyłożyć masę na jedno ciasto, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.
Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz