niedziela, 28 czerwca 2015

Fale Dunaju z truskawkami

I kolejna niedziela za nami :/ Ale pierwsza wakacyjna. Zadowolone dzieci, przez 2 miesiące będą się wylegiwać w domu. A ja dziś zaproponuję Wam Fale Dunaju z truskawkami. Pyszny placek, który naprawdę warto zrobić. Słonecznego tygodnia :)

                   -TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS: powyżej 60 min    -PORCJE: 20

Fale Dunaju z truskawkami


CIASTO


  • 7 jaj
  • 1 margaryna
  • 2 i pół szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i pół łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 dag truskawek

MASA


  • 1 margaryna
  • pół szklanki cukru
  • 2 i pół szklanki mąki zwykłej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół litra mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • pół czekolady
 Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao.

Jasną część ciasta wyłożyć na blachę. Na ciasto jasne kładziemy ciasto ciemne, a na wierzch truskawki. Piec około 45-50 min w 180 st.

MASA Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozpuścić obie mąki i cukier wanilinowy. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki i zagotować ciągle mieszając. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo wystudzony krem i wyłożyć na zimny placek.

Na koniec posypać startą czekoladą.






1 komentarz:

  1. Mmm.. Wygląda bajecznie :) Chętnie skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń