I kolejna niedziela za nami :/ Ale pierwsza wakacyjna. Zadowolone dzieci, przez 2 miesiące będą się wylegiwać w domu. A ja dziś zaproponuję Wam Fale Dunaju z truskawkami. Pyszny placek, który naprawdę warto zrobić. Słonecznego tygodnia :)
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20
Fale Dunaju z truskawkami
CIASTO
- 7 jaj
- 1 margaryna
- 2 i pół szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 i pół łyżki kakao
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dag truskawek
MASA
- 1 margaryna
- pół szklanki cukru
- 2 i pół szklanki mąki zwykłej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół litra mleka
- 1 cukier wanilinowy
- pół czekolady
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia, cukier wanilinowy, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto
podzielić na pół, do jednej części dodać kakao.
Jasną część ciasta wyłożyć na blachę. Na ciasto jasne kładziemy ciasto ciemne, a na wierzch truskawki. Piec około 45-50 min w 180 st.
MASA Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozpuścić obie mąki i cukier wanilinowy. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki i zagotować ciągle mieszając. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo wystudzony krem i wyłożyć na zimny placek.
Na koniec posypać startą czekoladą.
Jasną część ciasta wyłożyć na blachę. Na ciasto jasne kładziemy ciasto ciemne, a na wierzch truskawki. Piec około 45-50 min w 180 st.
MASA Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozpuścić obie mąki i cukier wanilinowy. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki i zagotować ciągle mieszając. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo wystudzony krem i wyłożyć na zimny placek.
Na koniec posypać startą czekoladą.
Mmm.. Wygląda bajecznie :) Chętnie skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń