sobota, 13 czerwca 2015

Biała kiełbasa z warzywami

Biała kiełbaska nie musi być podawana tylko podczas świąt Wielkanocnych. Warto więc wykorzystywać ją przez cały rok, bo w sklepie można ją spotkać stale. Przepis jest bardzo prosty, nie jest drogi, wystarczy kilka składników i pyszny obiad gwarantowany.

-TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: ORCJE:


Biała kiełbasa z warzywami

  • 4-5 kiełbasek białych
  • pół słoiczka marynowanej papryki
  • 50 dag pieczarek
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • kucharek
 Przygotowane białe kiełbaski należy nakłuć w kilku miejscach widelcem. Następnie układamy je w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym wcześniej margaryną. Całość zalać ok. pół szklanki wody. Włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 st.

W między czasie por należy drobno poszatkować i zeszklić na patelni na oleju. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Całość przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Podsmażać na patelni ok. 5 minut.

Kiełbaski wyciągnąć z piekarnika, obrócić w naczyniu dołem do góry. Następnie wykładamy na nie przygotowane warzywa. Posypać marynowaną papryką, wcześniej pokrojoną w paski.

Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu ładnie udekorować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz