Biała kiełbaska nie musi być podawana tylko podczas świąt Wielkanocnych. Warto więc wykorzystywać ją przez cały rok, bo w sklepie można ją spotkać stale. Przepis jest bardzo prosty, nie jest drogi, wystarczy kilka składników i pyszny obiad gwarantowany.
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: ORCJE:
Biała kiełbasa z warzywami
- 4-5 kiełbasek białych
- pół słoiczka marynowanej papryki
- 50 dag pieczarek
- 1 por
- sól
- pieprz
- kucharek
Przygotowane białe kiełbaski należy nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Następnie układamy je w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym wcześniej
margaryną. Całość zalać ok. pół szklanki wody. Włożyć do piekarnika i
piec ok. 40 minut w 180 st.
W między czasie por należy drobno poszatkować i zeszklić na patelni na oleju. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Całość przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Podsmażać na patelni ok. 5 minut.
Kiełbaski wyciągnąć z piekarnika, obrócić w naczyniu dołem do góry. Następnie wykładamy na nie przygotowane warzywa. Posypać marynowaną papryką, wcześniej pokrojoną w paski.
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu ładnie udekorować.
W między czasie por należy drobno poszatkować i zeszklić na patelni na oleju. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Całość przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Podsmażać na patelni ok. 5 minut.
Kiełbaski wyciągnąć z piekarnika, obrócić w naczyniu dołem do góry. Następnie wykładamy na nie przygotowane warzywa. Posypać marynowaną papryką, wcześniej pokrojoną w paski.
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu ładnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz