Pyszne ciasto rabarbarowe, które zadowoli każdego. Pogoda na dworze nie zachęca w tej chwili do wychodzenia na zewnątrz, dlatego warto posiedzieć przez chwilę w kuchni, a potem zadowolić rodzinkę pysznym ciastem. Polecam gorąco.
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag margaryny
- 2 jajka
NADZIENIE
- 1 jabłko
- 6 lasek rabarbaru
- 1 szklanka cukru
POSYPKA
- 0,5 kostki margaryny
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
CIASTO: Na stolnicę wysypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia,
następnie dodać: margarynę, cukier wanilinowy i cukier. Wyrobić całość
dokładnie i pod koniec dodać 2 jajka. Wyrobić. Wyłożyć powstałe ciasto
na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać delikatnie bułką tartą.
Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodać po trochu mąki.
NADZIENIE: Rabarbar i jabłko pozbawić skórek. Następnie pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Całość wyłożyć na ciasto w brytfannie.
POSYPKA: Wszystkie składniki włożyć do miski i połączyć je razem ręką. Wyrobić i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i skubać małe kawałki i posypać po owocach. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 45-50 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
NADZIENIE: Rabarbar i jabłko pozbawić skórek. Następnie pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Całość wyłożyć na ciasto w brytfannie.
POSYPKA: Wszystkie składniki włożyć do miski i połączyć je razem ręką. Wyrobić i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i skubać małe kawałki i posypać po owocach. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 45-50 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz