Bardzo fajna alternatywa i dla piernika i dla biszkopta. Szybki i pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować.
BISZKOPT NA PIERNIKU
Piernik:
- 1,5 szklanki mąki
- pół kostki margaryny
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PIERNIK: Do większej miski dać margarynę i
cukier, utrzeć dokładnie i dodać pod koniec 2 jajka. Miksować. Następnie
dodać pomieszaną mąkę i proszek do pieczenia i nadal miksować. Mleko
zagotować, ostudzić, wlać do masy, dodać przyprawę do piernika. Całość
zmiksować dokładnie i wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną.
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal
ubijać, pod koniec dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać
łyżką. Całość wylać ostrożnie na masę biszkoptową. Wszystko piec w
piekarniku ok. 50 minut w 180 st. Jeśli to możliwe na 35 minut ustawić
piekarnik na obie strony pieczenia, a po tym czasie zmienić na pieczenie
dolne (tylko piernik).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz