sobota, 4 kwietnia 2015

Murzynek z bitą śmietaną

Witajcie w Wielką Sobotę. Dziś polecam wszystkim przepyszne, lekkie ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Od zwykłej soboty czy niedzieli po święta, nawet Wielkanocne. Polecam gorąco. Pyszne ciasto.


Murzynek z bitą śmietaną


BISZKOPT:
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru + 2 łyżki
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki wody
MASA ŚMIETANKOWA:
  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
DODATKOWO:
  • dżem (dowolny smak)
  • cukier puder
BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej masę kakaową. Wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Przygotować galaretkę w szklance wody. 

MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować. Na dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową. Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na godzinę do lodówki.

2 komentarze: