Witajcie w Wielką Sobotę. Dziś polecam wszystkim przepyszne, lekkie ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Od zwykłej soboty czy niedzieli po święta, nawet Wielkanocne. Polecam gorąco. Pyszne ciasto.
Murzynek z bitą śmietaną
BISZKOPT:
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru + 2 łyżki
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki wody
- 750 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- dżem (dowolny smak)
- cukier puder
BISZKOPT:
kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany
palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka
ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do
pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej masę
kakaową. Wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec w 180 st. przez
ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
Przygotować galaretkę w szklance wody.
MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić,
dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować. Na
dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową.
Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na
godzinę do lodówki.
Świetnie wygląda, Wesołych Świąt! ;))
OdpowiedzUsuńW takiej wersji murzynka jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń