Tiramisu, trochę zrobiłam go na inny sposób. Tradycyjny, jest zrobiony z masy z serka mascarpone. Ja postawiłam na śmietanę 30% i wyszło bardzo dobre, przyznam nawet, że chyba lepsze :D Polecam zrobić, ciasto robi się naprawdę szybko i zasmakuje każdemu.
Wersję dla dzieci można przygotować, zastępując amaretto np. sokiem malinowym.Tiramisu na śmietanie
- 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 kieliszki amaretto
- kakao
Przygotować
żelatynę jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Wodę podgrzać,wlać amaretto, wsypać kawę i wymieszać, ostudzić. Maczać w
likierze biszkopty i kłaść na dnie formy. Śmietanę ubić, dodać cukier
puder i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na biszkopty. Następnie znów
na warstwie śmietany ułożyć maczane w likierze biszkopty i wyłożyć na
nich pozostałość śmietany. Całość posypać kakao. Wstawić do lodówki na
ok. 2 godziny. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz