Słodki leśny jeżyk
BISZKOPT
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
MASA
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 fixy do śmietany
DODATKOWO
- posypka cukierkowa (czarna)
- 3 banany
BISZKOPT:
białka utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Wmieszać łyżką, przesiane
przez sito. Tak powstałe ciasto przełożyć na tortownice i piec ok. 25-30
minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
MASA: żelatynę
przygotować jak na opakowaniu, śmietanę ubić, dodać fixy i lekko
tężejącą żelatynę. Ciasto przeciąć pozostawiając na środku ok. 5 cm
pasek, pół koła, przeciąć wzdłuż na pół (krok 2). Między boki kłaść po 2
łyżki śmietany i kłaść po 2 długie plasterki banana. Przykryć masą. I
tak na przemian (krok 3). Ułożyć konstrukcję półkołami do góry (krok 4).
Przykryć śmietaną. Pasek 5 cm ciasta doprowadzić do sypkiej postaci,
wymieszać z posypką cukierkową. Posypać po masie śmietankowej. Dorobić
oczy i nosek jeżykowi już wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz