Smacznego!
Ciasto cappuccino
BISZKOPT
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki kawy cappuccino waniliowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 l mleka
- 1 1/2 łyżki mąki zwykłej
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- kieliszek spirytusu
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- galaretka cytrynowa, truskawkowa, agrestowa,
- kokos do ozdoby
- parę pomadek ptasiego mleczka
BISZKOPT
CAPPUCCINO Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę
zmieszać z kawą oraz z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do
jajek, wylać do formy i piec około 25-30 min w 180 st. Tak samo postąpić
z drugim biszkoptem, tylko zamiast CAPPUCCINO dodać kakao. Zimny placek
CAPPUCCINO przekroić na pół. MASA: W odrobinie zimnego mleka rozpuścić
obie mąki, żółtka, oraz cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować. Na
gotujące mleko wlać rozpuszczone mąki z żółtkami, ciągle mieszając,
zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem dodając
stopniowo zimny budyń, utrzeć na pulchną masę. Dodając na koniec
kieliszek spirytusu. Galaretki każdą z osobna ugotować w nie całej
szklance wody, przelać na talerze , twardą pokroić w kostkę. POLEWA:
Wszystkie składniki włożyć do rondla, ciągle mieszając, zagotować.
Odstawić do wystygnięcia. SKŁADANIE: biszkopt cappuccino- masa z
dodatkami- biszkopt ciemny- masa z dodatkami- biszkopt cappuccino-
dekoracja
Zobacz więcej zdjęć:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz