sobota, 10 stycznia 2015

Ciasto cappuccino

Święta minęły, powolutku zbliżamy się do kolejnych. Dziś wracam do ciast, które przygotowałam na święta Bożego Narodzenia. Był tam m. in. placek Cappuccino. Bardzo dobry, a wymyśliłam go sama. Wymieszałam ze sobą wszystkie ulubione składniki, a było ich naprawdę dużo, więc jest bogaty :)
Smacznego!

Ciasto cappuccino



BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kawy cappuccino waniliowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
BISZKOPT KAKAOWY
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
  • 1/2 l mleka
  • 1 1/2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 margaryna
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • kieliszek spirytusu
POLEWA
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
DODATKOWO
  • galaretka cytrynowa, truskawkowa, agrestowa,
  • kokos do ozdoby
  • parę pomadek ptasiego mleczka



BISZKOPT CAPPUCCINO Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę zmieszać z kawą oraz z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do jajek, wylać do formy i piec około 25-30 min w 180 st. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast CAPPUCCINO dodać kakao. Zimny placek CAPPUCCINO przekroić na pół. MASA: W odrobinie zimnego mleka rozpuścić obie mąki, żółtka, oraz cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać rozpuszczone mąki z żółtkami, ciągle mieszając, zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem dodając stopniowo zimny budyń, utrzeć na pulchną masę. Dodając na koniec kieliszek spirytusu. Galaretki każdą z osobna ugotować w nie całej szklance wody, przelać na talerze , twardą pokroić w kostkę. POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do rondla, ciągle mieszając, zagotować. Odstawić do wystygnięcia. SKŁADANIE: biszkopt cappuccino- masa z dodatkami- biszkopt ciemny- masa z dodatkami- biszkopt cappuccino- dekoracja

Zobacz więcej zdjęć: 
 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz