wtorek, 18 listopada 2014

Drożdżowiec cytrynowy


Dziś zapraszam na drożdżowiec, bardzo lubiany placek w mojej rodzinie. Zawsze robiłam zwykły drożdżowy placek, ale teraz postanowiłam zabarwić go jeszcze nutką cytryny. Na ciasto można przygotować także kruszonkę. Polecam spróbować.

Drożdżowiec cytrynowy

  • 2,5 szklanki mąki + 2łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag cukru
  • pół kostki drożdży
  • pół kostki masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • skórka ze startej cytryny
Mleko zagotować, w ciepłym mleku rozrobić drożdże. Do dużej miski wyłożyć: mąkę, cukier i sól. Dodać wyrobione drożdże w mleku i wymieszać. Odstawić na chwilę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn z drożdży i skórkę z cytryny, wyrobić ciasto, dodać stopioną margarynę i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną. Można posypać kruszonką. Piec w 180 st. przez 50 minut. Smacznego.

2 komentarze: