Drożdżowiec cytrynowy
- 2,5 szklanki mąki + 2łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 20 dag cukru
- pół kostki drożdży
- pół kostki masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
- skórka ze startej cytryny
Mleko
zagotować, w ciepłym mleku rozrobić drożdże. Do dużej miski wyłożyć:
mąkę, cukier i sól. Dodać wyrobione drożdże w mleku i wymieszać.
Odstawić na chwilę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn z drożdży i
skórkę z cytryny, wyrobić ciasto, dodać stopioną margarynę i wyrobić
ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do keksówki wysmarowanej
margaryną. Można posypać kruszonką. Piec w 180 st. przez 50 minut.
Smacznego.
Musiał pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńoj pachniało, uwielbiam zapach cytrynowy w kuchni :D
Usuń