sobota, 3 maja 2014

Murzynek

Zaczynamy :D Od dziś, co kilka dni będę umieszczała kolejne przepisy :D Mam nadzieję, że akcja, tak jak poprzednia, przypadnie Wam do gustu :) Zaczynamy MURZYNKIEM :D

MURZYNEK

CIASTO MAKOWE
  • 15 dkg margaryny
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki
  • 30 dag maku
  • 2 łyżeczki kakao
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag miodu
PLACEK BIAŁY
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
MASA JABŁKOWA
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka margaryny
  • 4-5 łyżek cukru
MASA BUDYNIOWA
  • 6 żółtek
  • pół litry mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1 cukier wanilinowy
DODATKOWO
  • cukier puder do posypania

CIASTO MAKOWE: margarynę utrzeć mikserem, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać po 1 żółtku, miód, mąkę, kakao, proszek do pieczenia cały czas ucierać. Mak sparzyć i zmielić. Dodać do masy. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę przełożyć na dwie brytfanny wysmarowane margaryną i upiec w 180 st. przez 25-30 minut dwa placki. CIASTO BIAŁE: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Łyżką wmieszać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. MASA JABŁKOWA: Jabłka umyć, pozbawić skórek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dać do miski, z rozpuszczoną wcześniej margaryną i smażyć na ogniu. Dodać galaretki w proszku oraz cukier (do smaku). MASA BUDYNIOWA: Większą część mleka zagotować, w mniejszej rozrobić: mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać zimnego budyniu. SKŁADANIE: 1. CIASTO MAKOWE-> 1/2 MASY BUDYNIOWEJ -> CIASTO BIAŁE -> MASA JABŁKOWA -> 1/2 MASY BUDYNIOWEJ-> 2. CIASTO MAKOWE -> CUKIER PUDER

1 komentarz: