Zaczynamy :D Od dziś, co kilka dni będę umieszczała kolejne przepisy :D Mam nadzieję, że akcja, tak jak poprzednia, przypadnie Wam do gustu :) Zaczynamy MURZYNKIEM :D
MURZYNEK
CIASTO MAKOWE
- 15 dkg margaryny
- 7 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki
- 30 dag maku
- 2 łyżeczki kakao
- 20 dag cukru pudru
- 10 dag miodu
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka margaryny
- 4-5 łyżek cukru
- 6 żółtek
- pół litry mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 kostki margaryny
- 1 cukier wanilinowy
- cukier puder do posypania
CIASTO
MAKOWE: margarynę utrzeć mikserem, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać
po 1 żółtku, miód, mąkę, kakao, proszek do pieczenia cały czas ucierać.
Mak sparzyć i zmielić. Dodać do masy. Na koniec delikatnie wmieszać
pianę z białek. Masę przełożyć na dwie brytfanny wysmarowane margaryną i
upiec w 180 st. przez 25-30 minut dwa placki. CIASTO BIAŁE: Białka
ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Łyżką wmieszać mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Piec w 180
st. przez ok. 20 minut. MASA JABŁKOWA: Jabłka umyć, pozbawić skórek,
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dać do miski, z rozpuszczoną
wcześniej margaryną i smażyć na ogniu. Dodać galaretki w proszku oraz
cukier (do smaku). MASA BUDYNIOWA: Większą część mleka zagotować, w
mniejszej rozrobić: mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Dodać do
gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do
ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać
zimnego budyniu. SKŁADANIE: 1. CIASTO MAKOWE-> 1/2 MASY BUDYNIOWEJ
-> CIASTO BIAŁE -> MASA JABŁKOWA -> 1/2 MASY BUDYNIOWEJ-> 2.
CIASTO MAKOWE -> CUKIER PUDER
Bardzo efektownie wygląda to ciasto:-)
OdpowiedzUsuń