Wspaniałe ciasto, idealne na święta i nie tylko. Rodzince smakowało wyjątkowo. Polecam zrobić. Pychota.
Ikarek z masami
CIASTO KAKAOWE
- kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 4 białka
- 20 dag cukru
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 batony Ikar
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 750 ml mleka
- cukier puder do posypania
CIASTO
KAKAOWE: Do dużej miski dać margarynę, mleko, kakao i cukier. Dać na
palnik i mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny. Dodać do tego
mąkę, żółtka, kakao, proszek do pieczenia i zmiksować. Białka ubić.
Wszystko wymieszać dokładnie. Odłożyć.
CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier. Wmieszać łyżką mąkę i
proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto kłaść
łyżką na brytfannie wysmarowanej margaryną, jeden obok drugiego. Piec
ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Gdy piana będzie ubita, dodać
żółtka i mieszać na wolnych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem
do pieczenia. Wsiać do piany i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę
wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut.
KREM: 500 ml mleka zagotować, w reszcie rozpuścić żółtka i mąki. Wlać do
gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią aluminiową,
aby nie powstały grudki. Odstawić do zimna. Gdy krem będzie zimny,
margarynę utrzeć z cukrami. Dodawać gęsty, zimny budyń. Batony rozpuścić
w odrobinie mleka. Przestudzić. Dodać do kremu i wymieszać. Podzielić
na dwie części. SKŁADANIE: Ciasto kakaowo- kokosowe, -> 1/2 kremu
-> biszkopt-> 1/2 kremu ->ciasto kakaowo- kokosowe-> posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz