wtorek, 6 maja 2014

Ikarek z masami

Wspaniałe ciasto, idealne na święta i nie tylko. Rodzince smakowało wyjątkowo. Polecam zrobić. Pychota.

Ikarek z masami

CIASTO KAKAOWE
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
CIASTO KOKOSOWE
  • 4 białka
  • 20 dag cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 batony Ikar
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 750 ml mleka
DODATKOWO
  • cukier puder do posypania


CIASTO KAKAOWE: Do dużej miski dać margarynę, mleko, kakao i cukier. Dać na palnik i mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny. Dodać do tego mąkę, żółtka, kakao, proszek do pieczenia i zmiksować. Białka ubić. Wszystko wymieszać dokładnie. Odłożyć.

CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier. Wmieszać łyżką mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto kłaść łyżką na brytfannie wysmarowanej margaryną, jeden obok drugiego. Piec ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.

BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Gdy piana będzie ubita, dodać żółtka i mieszać na wolnych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsiać do piany i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut.

KREM: 500 ml mleka zagotować, w reszcie rozpuścić żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią aluminiową, aby nie powstały grudki. Odstawić do zimna. Gdy krem będzie zimny, margarynę utrzeć z cukrami. Dodawać gęsty, zimny budyń. Batony rozpuścić w odrobinie mleka. Przestudzić. Dodać do kremu i wymieszać. Podzielić na dwie części. SKŁADANIE: Ciasto kakaowo- kokosowe, -> 1/2 kremu -> biszkopt-> 1/2 kremu ->ciasto kakaowo- kokosowe-> posypać cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz