czwartek, 6 lutego 2014

Jabłka otulone pianką

Placek powstał "od tak". Mąż chciał jakiś dobry placek a ja nie miałam pomysłu. I tak właśnie powstał ten placuszek. Jest pyszny i szybki.

 Jabłka otulone pianką
  • BISZKOPT
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • JABŁKA
  • 6 dużych jabłek
  • kilka łyżek cukru
  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • PIANKA
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • 500 g mleka zagęszczone niesłodzone




Przygotować galaretkę cytrynową jak podano na opakowaniu. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Na zmniejszonych obrotach miksera wmieszać żółtka. Pod koniec mąkę i proszek przesiać do miski i wymieszać już łyżką. Przełożyć na wysmarowaną margaryna brytfannę i piec w 180 st. Przez ok. 25 minut. Po wyjęciu ostudzić. JABŁKA: Jabłka umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć w garnuszku i wsypać galaretkę w proszku i cukier (do smaku). Wyłożyć na biszkopta. PIANKA Gdy galaretka będzie już lekko tężała zacząć ubijać mleko. Pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Wylać na masę jabłkową. Dać do lodówki na ok. 2-3 godziny.

2 komentarze:

  1. Ale super pomysł, całość wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. oj jest smakowite :D Polecam spróbować :D

    OdpowiedzUsuń