Ciasto z masą chałwową
- BISZKOPTY:
- 12 jaj
- 12 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- MASA CHAŁWOWA:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- ok. 1/2 l mleka
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 batony chałwy waniliowej
- kilka kieliszków spirytusu
- DODATKOWO
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotować
galaretki jak podano na opakowaniu. BISZKOPTY: składniki podzielić na
3. Białka ubić, dodać cukier. Wmieszać żółtka, a następnie już łyżką
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć na brytfannę
wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Upiec dwa
biszkopty jasne i jeden ciemny. Ciemny biszkopt upieczemy, dodając do
mąki i proszku kakao. Wszystkie 3 biszkopty odstawić do ostudzenia. MASA
CHAŁWOWA: Przygotować budynie jak podano na opakowania. Letni budyń
wymieszać z margaryną. Dodać cukier i spirytus. Na koniec wkruszyć
chałwę. W ciemnym biszkopcie szklanką wykroić 6 kółek szklanką.
SKŁADANIE: biszkopt jasny przełożyć połową masy. Biszkopt ciemny z
dziurkami dać na masę. Do dziurek wlać lekko tężejącą galaretkę.
Przykryć pozostałością masy (trochę zostawić do dekoracji). przykryć
trzecim (jasnym) biszkoptem. Wyłożyć pozostałość masy. Powstałe kółka po
dziurkach należy skruszyć. Posypać po placku. Zostawić w zimnie na ok.
30 minut.
Ciekawie wyglada :)
OdpowiedzUsuń